Now Get the Cricket Live Score From 24OnlineKnowledge

Subscribe to 24onlineknowledge

By Subscribing with us you can get free latest notifications via your e-mail

Help: Write your e-mail ID in the following box and follow the instructions clicking on Submit link

Subscribe to 24onlineknowledge

Wednesday, June 1, 2011

Questions and Answers on Books and Authors


1. Who is the author of “The Kalam effect: My years with the president”?
(a) P.M.Nayar (b) Sonia Gandhi
(c) L.K.Adwani (d) Arun Shaurie
Ans (a)
2. Who is the author of the book “Superstar India : From Incredible to Unstopable”?
(a) L.K.Adwani (b) Arundhati Roy
(c) Shobha De (d) Vikram Seth

Ans (c)
3. The Sanskrit poet called as the Indian Shakespeare?
(a) Kalidasa (b) Thulasidas (c) Sudraka (d) Kautilya
Ans (a)
4. Mulk Raj Anand is the author of
(a) The Post Office (b) Gora
(c) India Wins Freedom (d) Coolie
Ans (Try Yourself)
5. Who is the author of the book ’My other two daughters’?
(a) Lalu Prasad Yadav (b) Surjit Singh Barnala
(c) E.M. Forster (d) Paul Kennedy
Ans (b)
6. Who is known as the Father of Detective Story
(a) Arthur Conan Doyle (b) Bram Stoker
(c) Edgar Allen Poe (d) None of the above
Ans (c)
7. Man-The Maker of His Own Destiny’ “ book was written by
(a) V.S. Naipaul (b) Mahatma Gandhi
(c) Guenter Grass (d) Swami Vivekananda
Ans (d)
8. Find out the odd one
(a) Louis Fischer (b) Ibsen(c) William Shakespeare (d) Sherlock Holmes Ans (d) Others are writers.
9. Sherlock Holmes is a character One among the following is not written by
(a) Saakunthalam (b) Raghu Vamsam
(c) Rith Samharam (d) Kaavyadooth
Ans (d)
10. ’Sonia, a Biography’ was written by
(a) Sonia Gandhi (b) Arundhathi Roy
(c) Rasheed Kidvai (d) V.K. Madhavan Kutty
Ans (c)
11. One among the following is not a Harry Potter story
(a) Chamber of secrets
(b) The philosopher’s stone
(c) Half blood prince (d) Naked Truth
Ans (d)
12. Jules Verne, a French science fiction writer wrote a book, which carried a more or less accurate prediction of the launching of Apollo-8. Which is the book
(a) From the Earth to the moon
(b) All under Heaven
(c) A Midsummer Night’s Dream
(d) Past and Present
Ans (a)
13. Who is the author of “A Passage to England”?
(a) E.M. Forster (b) Nirad C. Chaudhari
(c) G.B. Shaw (d) Winston Churchill
Ans (b)
14. “Does IT matter” is a book written by
(a) Bill Gates (b) N. R. Narayanan (c) Nicholas Carr
(d) Thomas D. Harris (e) None of these
Ans (c)
15. ’Beyond time’ is the book written by
(a) Namita Gokhale (b) Ruskin Bond
(c) William Balrymple (d) Josef Korbel
(e) None of these
Ans (e)
16. The famous book ’Anandmath’ has been authorised by
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim Chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Naidu
(d) Sri Aurobindo
Ans (b)
17.Who wrote a book describing the theory of economic drain of India during British rule?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Lala Lajpat Rai
(c) Mahatma Gandhi (d) Jawaharlal Nehru
Ans (a)
18. The author of the book ’Waiting for Godot’ is:
(a) Ruth Harring (b) Susan Sontag
(c) Samuel Beckett (d) Ben Jonson
Ans (c) Waiting for the Mahatma – R. K. Narayanan
Waiting to Exhale – Terry Mc Millan
19. “The Vedas contain all the truth”, was interpreted by:
(a) Swami Vivekananda (b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand (d) S. Radhakrishnan
Ans (b)
20. Sirr-i-Akbar was the Persian translation of fifty-two Upanishads by which son of shah Jahan?
Ans – Dara Shikoh
21.In “The Travels of Gulliver”, what is the first things two Lilliputians discuss when they meet in the morning?
Ans – The health of the sun
22.”The man who knew infinity” is the biography of
(a) Rene Descartes (b) Stephen Hawking
(c) Albert Einstein (d) S. Ramanujan
Ans (d)
23.What was the original name of ’Alice in Wonderland’ when Lewis Carroll first showed it to novelist Henry Kingsley in 1863?
Ans – Alice’s Adventures Underground
24. The author of the book “Waiting for the Mahatma” is
(a) R.K Narayan (b) N.A Palkhiwala
(c) Amrita Pritam (d) M. Malgonkar
Ans (a)

25. Under the patronage of which ruler of the Javanese house of Mataram, was the epic poem ’Arjuna vivaha’ written?
Ans – King Airlangga
26. To whom, in his own words, did Rudyard Kipling dedicate his collection, ’Plain Tales From the Hills’?
Ans – To the wittiest woman in India
27. ’Beyond the Last Blue Mountain’ is R.M Lala’s biography of which Indian?
Ans – J. R. D. Tata
28. Which of Agatha Christie’s books was the first to be serialised in the Evening News under the title ’Anna the Adventure’?
Ans – The Man In The Brown Suit
29. Who has authored the book A Brief History of Time?
(a) Carl Sagan (b) Issac Asimov
(c) John Gribbin (d) Stephen Hawking
Ans (d)
30. The book ’Living with Honour’ is written by
(a) Arundhati Roy (b) Shiv Khera
(c) Pramod Batra (d) Vikram Seth
Ans (b)
31. The book ’Cricket My Style’ is written by
(a) Sunil Gavaskar (b) Sachin Tendulkar
(c) Kapil Dev (d) Mohinder Amarnath
Ans (c)
32. Who wrote the book ’The Book of Indian Birds’
Ans – Dr. Salim Ali
33. ’Economic History of India’ was written by
Ans – R. C. Dutt
34.The oldest of the vedic literature is
(a) Sama Veda (b) Yajur Veda
(c) Rig Veda (d) Atharva Veda
Ans (c)
35. ’Leelavathi’ the famous sanskrit grantha is a book on
Ans – Mathematics
36. Who is the author of ˜An Equal Musicâ (1999)
Ans – Vikram Seth
37. Who wrote the poem ˜Passage to India in 1871
Ans – Walt Whitman (American Poet)
38. Who is the author of the book ˜The Canterbury Tales
Ans – Geoffrey Chaucer
39. Who is the author of the book ˜Anna Karenin
Ans – Leo Tolstoy
40.Who is the author of the book ˜The Adventures of Tom Sawyer
Ans – Mark Twain
41. Who is the author of the book ˜The Adventures of Sherlock Holmes?
Ans – Sir Arthur Conan Doyle
42.Who is the author of the book ˜The Comedy of Errors?
Ans – William Shakespeare
43. Who is the author of the book ˜Animal Farm
Ans – George Orwell
44. Who is the author of the book ˜The Rime of the Ancient Mariner?
Ans – Samuel Taylor Coleridge
45. Who is the author of the book, ˜Through the Looking-Glass?
Ans – Lewis Carroll
46. Who is the author of the book, ˜Allâs Well That Ends Wellâ?
Ans – William Shakespeare
47. Who is the author of the book ˜Akbar-nama
Ans – Abul Fazl
48. Who is the author of the book ˜The Adventures of Huckleberry Finnâ?
Ans – Mark Twain
49. Who is the author of the book ˜Antony and Cleopatraâ?
Ans – William Shakespeare
50. Who is the author of the book, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Mathematical Principles of Natural Philosophy, 1687)
Ans – Sir Isaac
51. Who is the author of the book “Jyoti Punj”?
(a) L.K.Adwani (b) Atal Bihari Vajpeyi
(c) Narendra Modi (d) Vikram Seth
Ans (c)
 
Request TO THE VISITOR(S)

If You Feel That There Is a Correction Required
In This or Any Other Post(S) Then
You Are Most Welcome To Share
Your Thoughts In The Form OF Comments Below

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...